martes, 20 de marzo de 2018

25. LES PENSIONS DE JUBILACIÓ I LES HIPOTEQUES INVERSES.




Aquesta darrera setmana, hi ha hagut innumerables mobilitzacions i manifestacions reclamant al Govern unes pensions més dignes. 

D'aquest tema, ja en vaig escriure en aquest blog el desembre de 2017 a 2.042. Les pensions dels Baby Boomers i  com ja manifestava llavors, malauradament per solucionar aquesta qüestió no n'hi ha prou amb certs retocs, doncs estem parlant d'un sistema que era molt viable el 1978, quan un 20% del total de la població eren majors de 65 anys i per tant la població activa podia fer front a la despessa de les pensions i a més a més, per acabar-ho d'adobar  en aquell moment l'esperança de vida a Espanya era de 74 anys i actualment és de 83 anys.

 Avui, com ja esmentava a l'entrada "Les pensions dels Babyboomers", les xifres de població activa i jubilats, tampoc tenen res a veure amb les xifres de 1978 i per tant, cal fer una reforma profunda de tot el sistema, perquè les pensions com les coneixem avui tenen els dies comptats.

 S'han de prendre mesures i algunes de molt impopulars com abaixar pensions, pujar les cotizacions a la Seguretat Social i retardar la jubilació i segurament en alguns casos amb això no n'hi haurà prou i serà quan els bancs ens oferiran hipoteques inverses que suposaran pa per avui i gana per demà.

La hipoteca inversa consisteix en un prèstec personal que ens fa el banc a partir de la nostra llar com a garantia, i l'import que ens donen és el resultant d'un % de la tasació de la nostra propietat.
Com en el cas de les hipoteques normals, també es determina un periòde de durada d'aquesta hipoteca inversa i la mensualitat o quantitat total que cobrarà el client.

El client sempre ha de ser major de 65 anys i en cap cas mai haurà d'abandonar la seva llar perquè la perdi en vida.

Però on està la trampa? Fem un supòsit i ho veurem clar. 

.Posem que tasen la nostra vivenda en 300.000 Euros i que el banc diu que ens dóna el 25% d'aquest import. 75.000 Euros repartits en 240 mensualitats (20 anys) a un interès del 5%. Això vol dir que cada mes disposarem de 312,50 Euros mes, que sumarem als que cobrarem de la nostra pensió.

Qui paga el deute? Els nostres hereus, una vegada ja hem traspassat i per aquests 75.000 Euros, que ens han deixat a nosaltres, ells  haurien de pagar 118.000 Euros més despesses de formalització i gestió d'hipoteca.

Si no accepten la herència el banc es queda la vivenda, si accepten la herència han de fer front al deute i el banc sempre surt guanyant.

Personalment, crec que si alguna vegada es comercialitzen de manera masiva aquestes hipoteques inverses, allò que et deixi el banc estarà al voltant del 25% del preu de tasació i per tant, amb aquesta quarta part del valor de la vivenda, les entitats bancàries s'asseguren un negoci amb poc risc, doncs si finalment hi ha renúncia d'herència i s'han de quedar amb l'immoble, tenen molt marge per vendre'l a un preu atractiu.

Tanmateix, no sé fins a quin punt pot interessar als bancs deixar uns diners, dels quals sap que no tornarà a veure ni un euro fins d'aquí 10 o 15 o 20 anys. En tot cas, això pot ser una petita part del seu volum de negoci, però mai s'hi poden abocar de ple, doncs en pocs anys es descapitalitzarien.

Per tant, s'ha d'intentar tenir un raconet per la jubilació, fugir d'aquestes pràctiques abusives i lluitar perquè les pensions del futur, siguin justes, equitatives i gens traumàtiques.

Properament, parlarem de 10 esportistes irrepetibles.

No hay comentarios:

Publicar un comentario