sábado, 28 de abril de 2018

1. JOCS DE TAULA I. UNO.



Darrerament el joc de taula s'ha tornat a posar de moda. Sense cap mena de dubte el joc de taula en general ens possibilita el fet de simular vivències que posteriorment un dia ens podem passar a la vida real i una de les potències del joc al marge de passar-ho bé és poder posar en pràcticar estratègies per sortir airosos de diferents situacions amb la garantia que no pendrem mal.

Quant a valors, de forma indirecta el joc és un gran transmisor de valors, doncs per jugar bé, cal ser honest, respectar les regles, cooperar amb el company, ser generós, ser tolerant.... i mai hem d'oblidar l'important connector social que representa jugar amb els altres.

Per altra banda, la gran varietat de jocs ens permet treballar tota mena de coneixements i continguts. En aquest sentit, molts continguts matemàtics estan integrats en la mateixa mecànica del joc, però el gran ventall de jocs que tenim en el mercat també ens obriran la porta a l'expressió i transmissió de missatges en totes les formes imaginables, a la història, a la geografia, al llenguatge....  

Per tant, a partir d'avui, cada dos mesos analitzarem un joc de taula. Parlarem del número de jugadors, de la durada del joc, de l'edat a partir de la qual és adequat el joc, de com es juga, dels continguts que el joc ens ajudarà a potenciar, de l'objectiu del joc i de les possibles adaptacions que es poden fer per complicar-lo o simplificar-lo.

No crec que sigui gaire agosarat si afirmo que el joc més popular a les llars, als esplais i a les escoles catalanes és l'UNO i per tant com no podria ser d'una altra manera, serà el primer joc que analitzarem.

L'UNO

JUGADORS: 2-7 jugadors.

DURADA DEL JOC: 10-20 minuts.

EDAT: 5-120 anys.

CONTINGUTS QUE ES TREBALLEN 
- Capacitat de raonar estratègies.
-Atenció i concentració.
-Agilitat mental.
-Relació d'equivalència numérica i icònica.
-Aparellaments i correspondència.
-Nocions d'igualtat i diferència.
-Comptatge (Repartint i agafant les cartes).

OBJECTIU DEL JOC:
L'objectiu del joc és ser el primer en desfer-se de totes les cartes i això sí, quan nomès ens queda una carta hem de cridar UNO, del contrari serem penalitzats amb una carta.

ADAPTACIONS: 
Evidentment, avui no us explicaré com es juga a l'UNO perquè dubto que cap personeta major de 5 anys no sàpiga com es juga en aquest popular joc de cartes. Però si us diré tres normes per complicar el joc i fer-lo més àgil.

1. Quan tirem una carta de número, podem desfer-nos de totes les cartes que tinguem del mateix número, siguin del color que siguin.

2. Quan tirem un 0, ens podem canviar les cartes amb el jugador que volguem.

3. Quan un jugador tira un 3, hem de romandre en silenci i nomès podem parlar quan el mateix o un altre jugador torna a tirar un tres.

Properament, parlarem de les autopistes madrilenyes.



No hay comentarios:

Publicar un comentario