sábado, 9 de marzo de 2019

37.000 INCLUSIVA SI. ESPECIAL TAMBÉLa setmana passada des de Inclusiva si, Especial También em van enviar l'enllaç d'un video i posteriorment em convidàven a adherir-me a la causa.
La causa, no és altre que evitar l'eliminació de les escoles d'educació especial. Em vaig adherir perquè em va agradar molt el video i per mostrar el meu suport, però en cap cas pateixo perquè aquesta eliminació a curt o mig plaç sigui efectiva. Res no és impossible, però donar resposta a tots els alumnes que actualment van a centres especials en centres ordinaris, és molt, molt i molt dificil.

Penso que la meva opinió és molt semblant als milers de mestres, educadors, fisioterapeutes, logopedes... que cada dia treballem en aquestes escoles d'educació especial.

A Espanya, uns 37.000 alumnes estan escolaritzats en centres d'educació especial. Això suposa un 0,45% de tot l'alumnat, que són més de 8.000.000 entre P3 i 4art d'ESO. I no nomès això, sinò que dins les escoles ordinàries ja hi ha gairebè 1.900.000 alumnes amb necessitats educatives especials de diferent grau, dislexies, trastorns per dèficit d'atenció, discapacitats visuals, auditives, trastorns de conducta... i allò que és més important, en la majoria dels casos, l'escola dóna una bona resposta a les necessitats i a les capacitats d'aquest alumnat.

Per tant, amb tots els matisos que vulguem i esmerçant esforços cada dia per millorar, personalment crec que a nivell general s'està fent un bon camí cap a l'escola inclusiva i en aquest sentit el 99,55% dels alumnes estan escolaritzats en centres ordinaris. Però assolir el 100% d'inclusió és una quimèra.

I per què és una quimèra?

Ara mateix les ràtios de l'escola ordinària són 25 alumnes a primària i per sobre dels 30 a secundària. Aquesta inclusió que es pretèn fer, començaria a ser viable amb unes ràtios de 10-12 alumnes tant a primària com a secundària, en els grups on hi haguèssin aquests infants i joves amb diversitat funcional.

A més a més, també s'hauria de dotar a les escoles ordinàries de logopedes i fisioterapeutes i d'espais on aquests poguèssin fer els seus tractaments.

L'octubre de 2017, vaig publicar una entrada, " Titulars Enganyosos", era una entrada molt similar a aquesta, doncs valorava el Decret d'Inclusió que havia presentat la Generalitat de Catalunya feia poc dies. Aquell decret venia a dir que en 4 anys el 25% dels alumnes que el curs 2017/2018 estaven escolaritzats en centres específics, el curs 2021/22 estarien escolaritzats a centres ordinaris.

Ja ha passat un curs i mig i la matrícula de les escoles d'educació especial no minva. 

Tanmateix, si que penso que cal optimitzar els recursos i portar a terme la inclusió a l'escola ordinària de certs mestres i educadors que portem molts anys treballant a l'escola d'educació especial.
Evidentment, un trànsit amb seny, en molts casos, un viatge d'anada i tornada, un viatge cada curs d'un 5 o un 10% del claustre de l'escola especial cap a l'ordinària, buscant l'equilibri, sense desmantellar equips i seguint garantint l'ensenyament de qualitat a l'escola d'educació especial.

Penso que la nostra visió de l'educació afavoriria i facilitaria la inclusió d'alguns alumnes que es troben en el llindar de les dues modalitats d'escolaritat i actualment, molts d' aquests alumnes acaben a centres específics perquè suposadament a l'escola ordinària no tenen recursos per donar resposta a les seves necessitats.

O potser el currículum encorseta massa? ...   Segurament. Però d'això ja en parlarem un altre dia.

No hay comentarios:

Publicar un comentario