domingo, 23 de septiembre de 2018

1903. LES MATEMÀTIQUES I LA VIDA."La gent que no es creu que les matemàtiques són senzilles, és només que no s'ha adonat de com és de complicada la vida". Aquesta frase, la va dir en J.L. Von Neumann un matemàtic hungarès que va nèixer l'any 1903.

Cada dia i a tothora, des de que ens llevem fins que anem a dormir, les matemàtiques són al nostre voltant, sona el despertador, sintonitzem la ràdio o el televisor, ens aturem al semàfor, consultem el GPS, responem al mòbil, llegim el correu electrònic, anem a comprar...

En aquest sentit, durant el curs 2017/18 hi ha hagut una expocisió temporal en el Museu de la Ciència i de la Tècnica de Terrassa (MNACTEC) sota el títol "Les matemàtiques i la vida" que valia molt la pena, doncs la mostra intentava presentar el lligam entre matemàtiques i vida quotidiana des de diferents àmbits, salut, natura, música, seguretat, joc, compres...

Tanmateix s'ens explicava que les formes dels minerals, vegetals i animals no són un caprici de la natura. Forma i funció tenen una estreta relació.

Quant a seguretat, la importància dels xifrats que protegeixen les comunicacions entre els caixers automàtics, els bancs i els ordinadors.

En qüestions de salut, les matemàtiques també donen eines i models per interpretar el funcionament del nostre cos.

Quins envasos de productes són millors per apilar, quins envasos estalvien material, doncs tenen menys superfície, per a un mateix volum fixat.

I moltes qüestions més, sens dubte era una expocisió molt interessant, doncs abordava conceptes de manera molt clara i entenedora. 

Aquesta exposició era temporal i per tant, ja s'ha acabat, però tant de bo, en un futur proper es pugui exposar en un altre espai.

Aprofito aquesta entrada per recomanar-vos una visita al MNACTEC, ara que arriba la tardor és un pla fantàstic per anar-hi amb canalla el cap de setmana. El trobareu  a la Rambla Egara de Terrassa i sempre hi ha exposicions excel.lents. Per aquest curs 2018-19 us faig dues recomancions, una d'exposició permanent "L'enigma de l'ordinador" i una altra de temporal que s'inaugurarà a mitjans d'octubre "Perill!!! Salvats per la tecnologia".

Properament, analitzarem un nou joc de taula.


No hay comentarios:

Publicar un comentario