miércoles, 17 de abril de 2019

76. PRONÒSTIC: URNES PLENES


Quan falten nomès 11 dies per les Eleccions Generals, són moltíssimes les enquestes que han sortit i malgrat que totes coincideixen que el PSOE serà la força més votada i que el PP es desinflarà respecte les Eleccions del 2015, a partir d'aquí hi ha moltes lectures, normalment interessades, segons l'ideologia política d'aquell que encarrega l'enquesta.

Des de les primeres eleccions el 1977, aquesta serà la tretzena vegada que triarem els 350 diputats que la propera legislatura seuran en el Congrès dels Diputats. Personalment, crec que la formació del proper arc parlamentari vindrà donada per la participació que hi hagi. En aquest sentit, a l'històric trobem participacions molt minses com el 1979 que nomès van votar un 68,04% o la més baixa que va ser el 2015 i on nomès van dipositar el seu vot a l'urna, un 66'48% dels votants.

A l'altra banda, trobem votacions massives com les de 1977, 1982, 1996 i 2004 que van superar el 77% de participació. 
Arribats a aquest punt, molts estem espantats perquè a l'últim precedent que van ser les Eleccions Andaluses, VOX va treure 12 diputats, però nomès amb un 58,65% de participació. Un escenari que no passarà.

El nas em diu que enguany la participació estarà per sobre del 76% i que amb la suma del PSOE i Unidas Podemos n'hi haurà prou per aconseguir majoria absoluta. Davant altres escenaris de participació, els resultats poden variar ostensiblement. 

Així amb una forquilla de participació entre el 72% i el 75,99% penso que també farien falta els diputats d'ERC per assolir la majoria absoluta i certament la convivència entre ERC i certs sectors del PSOE la veig molt complicada. 
Per tant, entraríem en un terreny de llargues negociacions, abstencions, governs en minoria...

En una forquilla de participació entre el 68% i el 71,99% la ingovernabilitat encara seria major, doncs ningú sumaria ni fent tripijocs. Segurament, hi hauria un empat a 158-160 diputats entre el bloc d'esquerres (PSOE- Unidas Podemos) i el bloc de dretes (PP, C's, VOX) i els 13-14 diputats d'ERC serien insuficients per assolir la majoria absoluta i s'hauria de tirar del PNV o de Junts per Catalunya, companys de viatge molt incòmodes per Unidas Podemos. Aquest seria un escenari ideal per governs i minoria i fins i tot repeticions d'eleccions.

Finalment, una participació per sota del 67,99%, obriria la porta a la possibilitat que PP, C's i VOX poguessin formar majoria absoluta i sens dubte aquesta seria una molt mala noticia pels catalans.

Per  tant, indiscutiblement el 28 d'abril jo no vull urnes buides.

La setmana posterior a les eleccions, parlarem de les possibles combinacions a les quals ens aboquin els resultats.


No hay comentarios:

Publicar un comentario