domingo, 8 de octubre de 2017

2011. MAI ÉS TAN FOSC
Segurament vaig equivocar-me quan demanava el rei Felip VI com a moderador del diàleg que hauria d'haver-hi entre el Govern Espanyol i el Govern Català. Les seves declaracions el dimarts al vespre, lluny d'acostar posicions, van fer que sense cap mena de dubte renunciés a aquest paper de mediador i ens deixés a alguns més desinflats i emprenyats,  a una setmana vista d'un desenllaç ple d'incògnites, tensions, neguits, temors i molta, molta crispació.

Divendres al vespre, vaig recuperar "Mai és tan fosc" una pel.lícula-documental al voltant de la figura de l'Arcadi Oliveres durant els esdeveniments que van succeir la primavera del 2011, quan els indignats s'aplegaven a les places i va sorgir el moviment del 15M.

El documental és molt interessant, doncs d'una manera molt clara, l'Arcadi Oliveres ens parla dels pecats de l'economia i com hauria de ser aquesta economia perquè el planeta sigui sostenible, al mateix temps que aquells dies se li estava morint un fill i veiem un home amb una gran pena i un gran coratge a la vegada.  El trobareu a Mai és tan fosc  

Però, cal veure-ho per veure com fa sis anys els Mossos expulsaven a cops de porra els indignats de la Plaça Catalunya, mentre el Conseller d'Interior Felip Puig, al més estil ministre Zoido, etzibava davant els mitjans "La policia és una policia profundament democràtica que respon a les autoritats polítiques democràtiques i té un respecte profund cap a les institucions i per l'Estat de Dret".

Sis anys més tard, en Felip Puig ha votat en un "referèndum il.legal" i la gent fa petons i abraçades als Mossos. Com han canviat les tornes?

Un altre tema que sortia en el documental era la Independencia de Catalunya. Aquells també eren els temps que es començaven a fer referèndums pels pobles, començant pel referèndum d'Arenys de Munt.

En una xerrada, li pregunten a l'Arcadi Oliveres com veuria la Independència de Catalunya i ell contesta "Que no val nomès canviar la "ñ" per la "ny" i les dues franges vermelles, per les quatre barres. Ell s'apuntarà a la Independència si Catalunya esdevé una república, sense exercit, ecològicament sostenible, acollidora amb la immigració i amb una estructura d'empreses de caràcter cooperatiu i sense grans empreses.

Jo menys el tema d'empreses, doncs penso que en una Catalunya independent també hi poden tenir cabuda grans empreses, la resta li compro. Tal vegada el que no pot ser de cap manera és que si algun dia esdevenim un estat independent només canviem la "ñ" per la "ny" i passem de les dues franges a les quatre barres. Si es segueixen fent polítiques neoliberals on tot val i els rics són més rics i els pobres són més pobres, poca cosa haurem fet.

Properament, a veure si podem parlar de coses més banals, que no siguin res més que un "divertimento"


No hay comentarios:

Publicar un comentario